2010. november 14., vasárnap

Templombúcsú volt ma - Szent Lipót ünnepe

Végre eljutottam a délelőtti misére, mert az utóbbi időben a családi életünknek köszönhetően mindig úgy jött össze, hogy csak az esti félórásra sikerült elmennem. És ma ünnepeltük a termplomunk védőszentjének napját. Ma volt tehát a nagy templombúcsúnk ünnepe.
Szent Lipótról ezt másoltam át a wikipédiából:
"III. (Szent) Lipót (1073-1136. november 15.) osztrák őrgróf (1095-1136) Ausztria, Bécs, Alsó-Ausztria és Szent Flóriánnal együtt Felső-Ausztria védőszentje. II. Lipót és Formbach-Ratelnberg Ida gyermekeként látta meg a napvilágot 1073-ban. Kétszer házasodott meg. Első felesége valószínűleg a von Perg családból származott és 1105-ben halt meg. Második felesége, Ágnes V. Henrik német-római császár özvegy nővére volt. Ez a kapcsolat a Száli-Frank dinasztiával megnövelte a Babenberg-ház jelentőségét. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy Ágnes nagy befolyással bírt előző házasságából származott fiára, a későbbi III. Konrád német-római császárra.
Lipótot "Princeps Terrae" (durva fordításban "a föld hercege") névvel is illették területi szuverenitására utalva. Fokozott figyelemmel kísérte az 1125-ös császárválasztást, de tekintélye egyre inkább csökkent. III. Lipót a városépítésről és az ország fejlesztéséről is ismert. Többek között az ő nevéhez fűződik Klosterneuburg alapítása is (1108). Erről az eseményről szól az a legenda amely elmeséli, hogy Szűz Mária megjelent a őrgrófnak és elvezette arra a helyre, ahol megtalálta felesége egy évvel korábban elvesztett fátylát. Ezen jelenés tiszteletére emelte azon a helyen Lipót a klosterneuburgi monostort. Később a települést kiterjesztve, itt rendezte be a központját is.
Monostorokat alapított még Heiligenkreuzban, Kleinmariazellben és Seitenstettenben, amelyet nagyrészt egy hatalmas kiterjedésű erdőség vesz körül. Ezen egyházépítő munkája eredményeként avatták szentté 1485-ben.A városfejlesztés támogatásának tipikus példája Bécs, Klosterneuburg és Krems. Az általa alapított klosterneuburgi monostorban temették el. Koponyáját egy díszes ereklyetartóban őrzik, egy főhercegi koronával a homlokán. Névrokona I. Lipót német-római császár uralkodása alatt lett Ausztria védőszentje Szent Koloman helyett."

Az ünnepre való tekintettel Dr. Kuminetz Géza rektor úr tartotta a misét, és elég szépen és ékesen beszélt Lipót érdemeiről a prédikációban. Kitért a politikusi pálya felelősségére is meg az egyéni ember felelősségére is. A Ferencvárosi férfikar énekelte Sirák Péter orgonaművész kíséretével az állandó miserészeket, mi pedig mint Szent Lipót Schola énekeltük a változó részeket és a felajánlási éneket. Jó volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése